Önceki blogumuzda bahsettiğimiz gibi )1 Ocak 2011 tarihinde yayınlanan yönetmeliğe göre yeni yapılan tüm binalarda ısı yalıtımı yapılması şart konulmuştur. Enerji tasarrufu ve çevre duyarlılığı için binalara gerçekleştirelecek ısı yalıtımının aynı zamanda ses, nem ve su yalıtımını da gerçekleştirebilmesi verimliliğin maksimum kullanılmasına yardımcı olur.
Son teknoloji ile geliştirilen Poliüretan Köpük, tavan arasında bir hava bariyeri oluşturmak için enerji verimliliği yüksek bir yalıtım malzemesidir. Bazı sprey köpükler, uygulama sonrası orijinal boyutlarından oldukça fazla genişler ve böylece tavan arasındaki tüm köşe ve çatlakları doldurur.
Bazı sprey köpüklerdeki ana bileşenler, su ve petrol özlerinden türetilen organik kimyasal bileşiklerdir. Bu, malzemeyi çevre açısından güvenli kılar. Püskürtme köpüğü ayrıca çatı katı için birinci sınıf yangına dayanıklıdır. Yani yangın olması durumunda katalizör görevi görmez. Aynı zamanda su tutmaz, bu nedenle küf oluşumunu neden olmaz.
Bina yalıtımında sıkça kullanılan diğer iki malzeme ise bor katkılı Selüloz yünü ve Fiberglas’tır. Selüloz, piyasada bulunan en eski yalıtım malzemelerinden biridir. Çatı katına gevşek dolgu olarak veya üflenmiş malzeme olarak monte edilebilir. Selüloz esas olarak geri dönüştürülmüş gazete kağıdı veya kottan yapılır. Selüloz yünü, ısı ve ses yalıtımı için kullanılabilir ve çatı aralarını kapatmada pek kullanışlı değildir.
Fiberglas, ülke genelinde birçok evde bulunan bir başka geleneksel yalıtım şeklidir. Son derece ince cam elyaftan yapılmaktadır. Ancak Selüloz yünü gibi bina içerisinde hava akışını yüksek oranda engelleyemez. Bu sebepten kış aylarında sıcak havanın dışarıya sızmasına, yaz aylarında ise bina içerisine girmesine engelleyemeyebilir.
Fiyat- performans oranına göre karşılaştırıldığında yeni yapılara en uygun yalıtım malzemesinin Poliüretan Köpük olduğu uzmanlar tarafından bildirilmektedir.