CE Belgesi TSE Belgesi Yerli Malı Belgesi
BİZİ ARAYIN

BLOG

ANASAYFA / Blog/ YALITIM

İzolasyon Nedir?

Kategori: YALITIM Tarih: 01 Eylül 2019
İzolasyon Nedir?

Bir binayı ve binaya ait tüm unsurları veya bir nesneyi ses, su, nem, sıcak ve soğuk gibi birtakım olumsuz faktörlerin yıpratıcı etkilerine karşı korumak maksadıyla insanoğlunun aldığı önlemler bütününe yalıtım veya izolasyon, bu amaçla kullanılan malzemelere de İzolasyon malzemesi denir.


 

Bir binayı ve binaya ait tüm unsurları veya bir nesneyi ses, su, nem, sıcak ve soğuk gibi birtakım olumsuz faktörlerin yıpratıcı etkilerine karşı korumak maksadıyla insanoğlunun aldığı önlemler bütününe yalıtım veya izolasyon, bu amaçla kullanılan malzemelere de izolasyon malzemesi denir. Özellikle insanların uzun yıllar konforlu ve rahat bir hayat yaşamayı arzu ettikleri, kendileri ve ailelerini dış ortamın birtakım zararlı etkilerinden koruyan barınaklarında iklimin iç ve dış etkilerinden tam anlamıyla korunabilmeleri ancak yalıtımla sağlanabilir. 
 
Amacına uygun, kaliteli bir ürünle ve iyi bir işçilikle yapılan yalıtım uygulaması; şayet bir bina için yapılıyorsa, bina sakinleri için güvenli, gürültüden uzak, çağdaş ve sağlıklı,  mal ve can emniyeti bakımından daha güvenli bir mekân sağlar. İzolasyonuygulaması bir nesne için yapılıyorsa; uygulama yapıldığı nesneyi dış çevrenin birtakım olumsuzluklarına karşı daha dayanıklı ve işlevsel hale getirir. Isı, ses, su ve yangın gibi zaman zaman olumsuz durumlar oluşturabilecek faktörlere karşı yapılan izolasyon uygulamaları enerji tasarrufu, hava kirliliği, konforlu bir yaşam, gürültüsüz sağlıklı mekânlar ve sürdürülebilir geleceğimiz için bir zorunluluktur.
 
Yalıtımlı bir binada yalıtımsız binaya göre %30 ila %50 arasında daha az bir enerji kullanmaktadır, bu da hem bireysel anlamda tasarruf hem de ülke ekonomisine katkı anlamına gelir.
 

İZOLASYON ÇEŞİTLERİ

Isı İzolasyonu:

Isı izolasyonu binalarda ve binalara ait tesisatlarda uygulanır. Bir binada yapılan ısı izolasyon uygulamaları ile o binanın ömrünü uzatmak, insanlara sağlıklı, konforlu mekânlar sunabilmek, yakıt ve soğutma giderlerinde büyük kazanımlar elde etmek mümkündür.
 

Su İzolasyonu:

Su insan için hayat kaynağıdır. Ancak, insanların yaşam alanlarında kontrol altına alınamadığında birtakım ciddi sorunların da kaynağı olabilir. Binalarda su izolasyonunda amaç suyun ya da nemin binanın bir kısmına veya kapladığı alana zarar vermesini engellemektir. Su izolasyon uygulaması bina temeline, çatılara, duvarlara ve bina çevresine uygulanabilir. Özellikle temel su izolasyonu yapılmayan binalarda bina temelindeki taşıyıcı unsurlar su alarak zamanla zayıflar bu da yapının direncine zarar vererek bina ömrünü kısaltır.
 

Ses İzolasyonu:

Günümüz insanının yaşam kalitesini en çok etkileyen olumsuzluklardan biri de çevresel gürültülerdir. Ses izolasyonu gürültünün insan üzerindeki etkilerini en aza indirmek için alınan önlemlerin tamamıdır.  Makine, ekipman, tesisat ve duvarlara, ses izolasyon malzemeleri ile uygulanabilir.
 

Tesisat İzolasyonu:

Tesisat izolasyonunda amaç, Isıtma ve soğutma amaçlı olarak kullanılan tüm sistemlerde ısı kayıplarını en aza indirmektir. Ülkemizde maalesef ileri teknoloji kullanılarak yapılan binalar hariç diğer binalarda tesisat izolasyonuna olması gerektiği kadar hassasiyet gösterilmemektedir. Ülkemizde çok fazla ehemmiyet verilmeyen fakat yapılması gerekli olan tesisat izolasyonda hem enerji tasarrufu sağlar, hem de tesisat borularını korozyona karşı korur.
 

Yangın İzolasyonu: 

Yangını, kontrolden çıkmış bir yanma olayı olarak ifade edebiliriz. Yangın yalıtımı binada yangının çıkmasını önleyecek veya yapıya hiçbir zaman zarar vermeyecek bir çözüm olarak düşünülmemelidir, bir binada çıkan yangını söndürmek ve belli bir süre kazanarak bu yangından en az zararla kurtulmaya çalışmak da yangından korunmaktır. Yangın yalıtımı özellikle, çok katlı bina  inşaatlarının hızlı bir şekilde artmasından sonra önemli bir uygulama haline gelmiştir.
 

 

Etiketler